Financiële onafhankelijkheid: Hoe het werkt

Hoofdpunten artikel

  • Financial Independence, Retire Early (FIRE) is een financiële beweging die gekenmerkt wordt door spaarzaamheid en extreem sparen en investeren.
  • Door tot 70% van hun jaarinkomen te sparen, willen FIRE-aanhangers vroeg met pensioen gaan en leven van kleine opnames van hun verzamelde fondsen.
  • Doorgaans nemen FIRE-aanhangers jaarlijks 3% tot 4% van hun spaargeld op om de kosten van levensonderhoud bij pensionering te dekken.
  • Gedetailleerde planning, economische discipline en verstandige investeringen zijn de sleutel tot het bereiken van een FIRE-pensioen.

Wat is Financiële Onafhankelijkheid, Vroeg Pensioen (FIRE)?

Financial Independence, Retire Early (FIRE) is een beweging van mensen die zich toelegt op een programma van extreme besparingen en investeringen dat hen in staat moet stellen veel eerder met pensioen te gaan dan traditionele budgetten en pensioenplannen toelaten.

De bestseller Your Money or Your Life van Vicki Robin en Joe Dominguez uit 1992 maakte veel van de concepten die door mensen die deel uitmaken van deze beweging worden gebruikt populair. De oorsprong van de term en het acroniem FIRE is onbekend, maar de term belichaamde een kernpunt van het boek: Mensen zouden elke uitgave moeten evalueren in termen van het aantal werkuren dat het kostte om het te betalen.

Economische discipline

Om een FIRE-pensioen te bereiken, moet je je inkomen maximaliseren en tegelijkertijd je uitgaven minimaliseren. Met pensioen gaan op je 40ste vereist dat je tot het uiterste gaat om te slagen, maar iedereen kan er baat bij hebben een budget op te stellen en je daaraan te houden, terwijl je er alles aan doet om zoveel mogelijk geld te verdienen, of dat nu is door een betere baan te krijgen, een tweede baan toe te voegen, of extra inkomstenbronnen te creëren door middel van bijbaantjes of het bezit van huurwoningen. Bezoek Financer.com om meer te weten te komen over FIRE en hoe FIRE te worden.

Hoe werkt FIRE?

Aanhangers van FIRE plannen om veel eerder met pensioen te gaan dan de traditionele pensioenleeftijd van 65 jaar door tot 70% van hun inkomen te besteden aan sparen terwijl ze nog fulltime werken. Wanneer hun spaargeld ongeveer 30 keer hun jaarlijkse uitgaven bereikt, of ongeveer 1 miljoen, kunnen zij hun baan opzeggen of zich volledig terugtrekken uit elke vorm van werkgelegenheid.

Leestip: Lees hier een uitgebreid artikel over hoe FIRE worden in zijn werk gaat.

 

 

 

You may also like

Comments are closed.